תהליך גיבוש המודל העסקי
גיבוש מודל עסקי הוא למעשה סופו של תהליך שנשען על מחקר מקדים על היבטים שונים במיזם שלכם: ככל שנדייק יותר בהבנת הלקוח והערך שהמוצר מספק לו, מנקודת המבט שלו, כך נקבל תובנות משמעותיות יותר ונוכל לגבש מודל עסקי נכון יותר עבורנו. האפיון של הלקוח הוא חלק משמעותי במודל העסקי, האם הלקוח שלנו הוא עסק? האם הלקוח שלנו הוא צרכן? האם המשתמש הוא המשלם, או מישהו אחר? לדוגמה מנוע החיפוש של גוגל – כל אחד ואחת משתמש במנוע החיפוש, אך מי שמשלם אלו המפרסמים.
המודלים העסקיים החדשים התגבשו לאור האתגר שניצב בפני המיזמים והיוו חלק בלתי נפרד ממהפכת האינטרנט (שהיום היא חלק ממציאות חיינו).
דוגמאות למודלים עסקיים:
תשלום חד פעמי על מוצר בודד או שרות, לדוגמה כוס קפה, או אפליקציה שנדרש תשלום חד פעמי על מנת להוריד אותה לטלפון.
מודל מבוסס מנוי – שימוש במוצר או בשירות תמורת תשלום רב פעמי (למשל תשלום חודשי או פעם בשנה) שיש לשלם על מנת להמשיך ולהשתמש במוצר או בשירות. לדוגמה מנוי לעיתון יומי בתשלום חודשי קבוע, אנטי-וירוס שיש לשלם פעם בשנה על מנת לחדש את הרישיון עבורו או חבילת התקשורת בטלפון הסלולרי שלכם.
מודל ה Freemium מבוסס על מתן מוצר בסיסי חינמי "Free", במקביל להתניית שירותים בעלי ערך מוסף "Premium" בתשלום.
• Google – מקום אחסון חינמי (Gmail, Drive) עד 15 ג'יגה בחינם, על מנת לקבל יותר נפח אחסון יש לשלם דמי מנוי חודשיים.
• Spotify – מאפשר לך להיות משתמש חינמי וליהנות ממוזיקה עם בחירה מוגבלת או לשדרג בתשלום חודשי, ולהנות מאפשרויות מגוונות יותר בבחירת המוזיקה.
• אפליקציות משחקים למיניהם – מאפשרות חלק מהמשחק בחינם, וחלקים מסוימים בתשלום או קנית פריטים מסוימים בתוך המשחק שדורשים תשלום נוסף.
מודל פרסום בנוי על תנועה של אנשים בפלטפורמה ועל יכולת להגיע למספר רב של אנשים, התשלום יכול להיות לפי כמות החשיפה או/ו האינטראקציה עם המשתמשים, מקובל יותר במדיה הדיגטלית, או על תשלום לפי מחירון ידוע עבור יחידת פרסום מסוימת למשל מודעה בעיתון או פרסומת בטלויזיה.
• YouTube- הצפיה היא בחינם למשתמשים, מפרסמים יכולים לשלם עבור פרסומות בתחילת סרטונים או קידום סרטונים וערוצים נוספים.
• אינסטגרם ודומיו – מאפשר לשלם עבור קידום פוסט כך שיגיע למספר רב של אנשים שאינם עוקבים.
• אתרים שבנוסף על התוכן שלהם, מאפשרים פרסומות כחלק מדף האינטרנט שלהם.
לסיכום
ישנם סוגים שונים ומגוונים של מודלים עסקיים הנגזרים מתחום הפעילות, סוג ואופי המוצר (תוכן, קניית מוצרים, חוויה, רשת חברתית ועוד ועוד), ואיפיון הלקוח (תרבות, גיל, יכולת כלכלית, דפוסי רכישה ועוד) האתגר הוא לבחור במודל עסקי מתאים ומוצלח למיזם שלכם מתוך המגוון הקיים.
תנאי מקדים לגיבוש מודל עסקי מוצלח למיזם שלכם הוא כזה שלוקח בחשבון את המרכיבים הללו, אופי המוצר ואיפיון הלקוחות, כדי ליצור מנגנון הכנסות יעיל.