בישראל שורר אקלים חצי מדברי עם עונת גשמים קצרה. בשנים האחרונות מתרבה מספרן של שנות בצורת. כמות המים הטבעיים בישראל אינה מספיקה לשימושי המים השונים, הכוללים חקלאות, תעשייה ושימוש ביתי וציבורי. מציאות זו דרבנה לאורך השנים את כלל הגורמים במשק, ציבוריים ופרטיים, למצוא פתרונות חדשים ויעילים, כמצופה מ"אומת הסטרט-אפ". תשומת הלב העולמית מופנית בעשורים האחרונים לישראל, שכן סקטור המים בה נחשב לאחד המתקדמים והמנוסים ביותר. מאות חברות ישראליות מסייעות למדינות רבות בעולם במציאת פתרונות לבעיות המים שלהן. היקף הייצוא של תעשיית המים הישראלית עומד כיום על 2.2 מיליארד דולר בשנה, ונמצא בגרף עלייה מתמיד.
בין התחומים שישראל מובילה בהם ניתן למצוא: מערכות השקיה מתקדמות – הטפטפות הן פיתוח ישראלי ששינה את החקלאות בעולם, מערכות לסינון מים, טיהור מי שופכין – ישראל נמצאת במקום הראשון בעולם בטיהור שפכים ובשימוש חוזר בהם: 85% מהמים המטוהרים משמשים לחקלאות. במקום השני בעולם נמצאת ספרד, עם 25% בלבד, התפלת מים מלוחים – בישראל מפעלי התפלת המים מהגדולים בעולם,ועוד.
למרות שנכון להיום בישראל אנו לא חווים מחסור במים בברזים, המצב בעולם הוא שונה לחלוטין. מים הם משאב יקר ערך שמצוי במחסור, ומחולק בעולם בצורה בלתי מאוזנת. למרות שכ-70% מן העולם מכוסה במים, רק 2.5% מתוכם הם מים מתוקים, ומרביתם אינם זמינים לנו. כמות המים בעולם לא משתנה, אולם הגידול באוכלוסייה, יחד עם העלייה ברמת החיים של חלק גדול ממנה, גורם לעלייה בצריכת האנרגיה, המזון והסחורות וכפועל יוצא גם בצריכת המים. לפי הערכת האו"ם, במאה השנים האחרונות גדל השימוש במים בקצב כפול מן הגידול באוכלוסיית העולם. עד שנת 2025 כ-1.8 מיליארד בני אדם יחיו באזורים הסובלים ממצוקת מים חמורה, ובשנת 2030, העולם צפוי להתמודד עם הפרש של 40% בין הדרישה למים לבין אספקת המים.
אתגר: פיתוח מוצרים וכלים חדשניים לחסכון בצריכת המים בבתים וגינות.
תהליך העיור המואץ משפיע על בעיית המים העולמית. במדינות המתפתחות, כ-5 מיליון בני אדם עוברים מדי חודש להתגורר בערים. ערים גדולות זקוקות לכמות גדולה של מים נקיים כדי להתקיים. אולם מערכות אספקת המים העירוניות סובלות מנזילות, שיכולות להוביל לאובדן של עד 50% מכמות המים.
למידע נוסף באתר ארגון הבריאות העולמי
אתגר: פיתוח פתרונות לזיהוי נזילות בצנרות המים הציבוריות והביתית
לזיהום של מקורות מים, בין אם מעשה ידי אדם ובין אם מעשה הטבע, יש השלכות בריאותיות קשות על בני אדם. בכל שנה 361 אלף ילדים מתחת לגיל 5 מתים כתוצאה מרמת סניטציה נמוכה ומים מזוהמים, הגורמים למחלות דוגמת כולרה, דיזנטריה הפטיטיס A ועוד. זיהום מים הוא גם נחלתן של מדינות מפותחות בעיקר בכל הקשור להימצאותם של מתכות ומזהמים אחרים, כתוצאה מצינורות מים ישנים ולא תקינים.
אתגר: פיתוח אמצעים חדשניים וזולים לניטור בזמן אמת של איכות המים אצל משתמש הקצה.
תעשיית המים, שהיא תעשייה שמרנית מטבעה, מבינה בשנים האחרונות את המשפט הידוע: "אם אתה לא יכול למדוד את זה, אתה לא יכול לנהל את זה". יותר ויותר מכשירים חכמים, סנסורים ותוכנות מתקדמות מותקנים, כדי לקבל תמונת מצב עדכנית בזמן אמת, להסיק מכך מסקנות תפעוליות והשיג ניהול יעיל יותר של המערכות. ככל שכמות המידע שנאסף גדלה ואיכותו הופכת טובה יותר, ניתן לעשות שימוש בפתרונות מתקדמים של ניתוח נתונים (Data Analytics) בשילוב למידת מכונה (Machine Learning).
אתגר: פיתוח תוכנות ניהול חכמות ממגוון נתונים הנאספים ממקורות דיגיטליים שונים, על מנת להבין את המצב הקיים וחיזוי אירועים עתידיים, כל זאת לניהול יעיל וחסכוני של המערכות.
רוצים לשאוב עוד רעיונות? כנסו ל https://www.imagineh2o.org/ חממת הפיתוח המובילה בארה"ב לתחום המים.
האתגר נכתב בשיתוף עם גיא יום טוב, יזם ויועץ בתחום חדשנות טכנולוגית ואתגרי מים. בעלים של GYTAnalytics.